28 Aralık 2017 Perşembe

Bağcılıkta Desteklemeler ve Maliyetler

Bağcılıkta uygulanan telli terbiye sistemi, bu sistemin maliyeti, zirai mücadelede bazı ürünlere göre daha fazla uğraş verme yoğun işçilik yeni bağ tesis edecek üreticilerin gözünü korkutmaktadır. Bu yazımızda bağcılığa sağlanan desteklemeler ile yeni bağ tesisi konusunda maliyetler üzerinde duracağız.



Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kapsamında Bakanlar Kurulunca bitkisel üretimi destekleme kapsamında her yıl yayınladığı destekleme kararları kapsamında bağcılık da bu desteklemelerden yararlanmaktadır. Bu destekleri sıralayacak olursak;
*Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları içinde bağlara da mazot desteği olarak dekarda 4,6 TL, gübre desteği olarak 6 TL, toprak analiz desteği olarak 2,5 TL ödenmektedir.
* Bağ ve Diğer Meyve Fidanları ile Bahçe Tesisi (STANDART) destek dekar başına 100 TL, Bağ ve Diğer Meyve Fidanları ile Bahçe Tesisi (SERTİFİKALI) fidanlarda ise 230 TL fidan desteği vermektedir.

* Organik tarım Desteği olarak da organik bağlarda dekara 70 TL;

* İyi Tarım Uygulamaları Desteği olarak da ödenen miktar dekarda 50 TL’dir.
* Bağ tesis edilirken basınçlı sulama sistemlerinde proje tutarının %50’si hibe olarak ödenmektedir. TC Ziraat Bankası ise basınçlı sulama sistemleri için 5 yıl vadeli (0) faizli kredi verilmektedir.

*Tarım kredi Kooperatiflerince TC Ziraat Bankasınca olduğu gibi Selektif Kredi Uygulaması yolu ile üreticilere yatırım ve işletme kredileri diğer kredilerden farklı olarak %50 indirimli uygulanmaktadır.

*Entegre üzümcülük ve bağcılık yapan işletmelere paketleme, işleme, soğuk hava deposu, tasnifleme frigofrik (soğuk taşıma) yatırımları projelerine KKYD kapsamından olmak üzere % 50 hibe desteği sağlanmaktadır.

Yeni bağ tesisi için 10 dekar(1 hektar) üzerinden (V sistem, beton direk) maliyetleri hesaplayacak olursak;

Telli Terbiye sistemi Maliyeti: 8 500
Sertifikalı Fidan Tutarı:5 850
İşçilik Maliyeti:2 500 TL
Nakliye:1 250 TL
Basınçlı Sulama Sistemi: 7 500 TL
İnşaat Malzemesi Giderleri:750 TL
Diğer ve Umulmadık Giderler:1 500 TL.
TOPLAM:27 bin 850 TL.

Bir hektar bağ için yukarıda verdiğimiz maliyete karşın yeni bağ tesisinde uygulanan yetiştirme süreci şu şekilde gelişmektedir:
Birinci yıl bağ fidanları dikimini takiben ikinci yılda sağlıklı kökleşmenin ve bitki yeşil aksamının sağlıklı olması bakımından ikini yıl fidanlar iki göz üzerinde budanmaktadır. Üçüncü yılda ise şekil budamasına önem verilerek düşük de olsa ürün alınmaya başlanmaktadır. Dördüncü yılda bağlar artık verimdedir.
Son yıllarda üreticilerin bağcılığa meyletmeleri bu tarım dalından beklentilerin varlığını göstermektedir. Yılda bir defa alınan topluca gelir-bazı yıllar sultaniye istisna tutulursa- üreticiyi memnun etmektedir. Sofralık üzüm çeşitlerinde kar oranlarının tatmin edici olması sevindiricidir. Siyah şaraplık üzümlerde arz eksiği bulunmaktadır. Kurutmalık üzümlerde çekirdekli cinslerin son yıllardaki fiyatları ise tatmin edici hatta oldukça da iyidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder