MEYVE ve SEBZELERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
MEYVELERİN MEYVE ÖZELLİKLERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Meyve türleri meyvelerin özellikleri (meyve ve çekirdek yapısı ) yönünden 7 grup altında toplanmaktadır.
- Yumuşak çekirdekli meyveler (elma, armut, ayva, alıç, muşmula, üvez, kuşburnu).
- Sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali, erik kızılcık, iğde).
- Sert kabuklu meyveler (badem, ceviz, kestane, fındık, Antep fıstığı).
- Üzümsü meyveler (üzüm, çilek, ahududu, böğürtlen, incir, dut).
- Turunçgiller (limon, portakal, mandarin, altıntop(greyfurt),turunç).
- Akdeniz meyveleri (muz, zeytin, hurma, incir, Trabzon hurması, yeni dünya).
- Keyif bitkileri (çay, kakao, kahve).
Meyve türleri iklim isteklerine göre 2 gruba ayrılır.
- Ilıman iklim meyve türleri (elma, armut, ayva, erik, şeftali, kayısı, badem, vişne, kiraz, ceviz, kestane, üzüm, çilek, ahududu, fındık, Antep fıstığı).
- Subtropik iklim meyve türleri (limon, portakal, altıntop, mandarin, çay, nar,zeytin, incir, hurma).
SEBZELERİN YENİLEN KISIMLARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Sebzeler tüketilen kısımlarına göre 9 grup altında toplanmaktadır:
- Yumruları yenen sebzeler (tatlı patates, yer elması, patates).
- Kökleri yenen sebzeler (havuç, kırmızı pancar, şalgam, kök kereviz).
- Soğan ve sürgünleri yenen sebzeler (pırasa, soğan, sarımsak).
- Sürgünleri veya yaprak sapları yenen sebzeler (kuşkonmaz, ravent, yaprak kerevizi).
- Yaprakları yenen sebzeler( lahana, ıspanak, pazı, semiz otu, marul, salata, ebegümeci).
- Meyveleri yenen sebzeler (domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak, kavun, karpuz, taze fasulye, taze bezelye, taze bakla, bamya).
- Kuru veya taze tohumları yene sebzeler ( kuru fasulye, bakla, bezelye).
- Çiçek veya çiçek tablası yenen sebzeler (enginar, karnabahar).
- Salata yapılan kokulu otlar (maydanoz, dereotu, nane, tere, roka, hindiba).
SEBZELERİN İKLİM ÖZELLİKLERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Sebzeler, yetiştirilmeleri için gerekli iklim istekleri dikkate alınarak 2 grup altında toplanmaktadır.
- Serin iklim sebzeleri (Kışlık sebzeler): lahana , karnabahar, turp, şalgam, havuç, kereviz, ıspanak, kırmızı pancar, salata, marul, pazı, soğan, pırasa, sarımsak, maydanoz, nane, bezelye, bakla.
- Sıcak iklim sebzeleri (Yazlık sebzeler): domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak, kavun, karpuz, fasulye, bamya.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder