10 Temmuz 2013 Çarşamba

MEYVE ve SEBZELERİN GENEL ÖZELLİKLERİ



MEYVE ve SEBZELERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
MEYVELERİN MEYVE ÖZELLİKLERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI
         Meyve türleri meyvelerin özellikleri (meyve ve çekirdek yapısı ) yönünden   7 grup altında toplanmaktadır.
  1. Yumuşak çekirdekli meyveler (elma, armut, ayva, alıç, muşmula, üvez, kuşburnu).
  2. Sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali, erik kızılcık, iğde).
  3. Sert kabuklu meyveler (badem, ceviz, kestane, fındık, Antep fıstığı).
  4. Üzümsü meyveler (üzüm, çilek, ahududu, böğürtlen, incir, dut).
  5. Turunçgiller (limon, portakal, mandarin, altıntop(greyfurt),turunç).
  6. Akdeniz meyveleri (muz, zeytin, hurma, incir, Trabzon hurması, yeni dünya).
  7. Keyif bitkileri (çay, kakao, kahve). 



MEYVELERİN İKLİM ÖZELLİKLERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Meyve türleri  iklim isteklerine göre 2 gruba ayrılır.
  1. Ilıman iklim meyve türleri (elma, armut, ayva, erik, şeftali, kayısı, badem, vişne, kiraz, ceviz, kestane, üzüm, çilek, ahududu, fındık, Antep fıstığı).
  2. Subtropik iklim meyve türleri (limon, portakal, altıntop, mandarin, çay, nar,zeytin, incir, hurma).



SEBZELERİN YENİLEN KISIMLARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI
         Sebzeler tüketilen kısımlarına göre 9 grup altında toplanmaktadır:
  1. Yumruları yenen sebzeler (tatlı patates, yer elması, patates).
  2. Kökleri yenen sebzeler (havuç, kırmızı pancar, şalgam, kök kereviz).
  3. Soğan ve sürgünleri yenen sebzeler (pırasa, soğan, sarımsak).
  4. Sürgünleri veya yaprak sapları  yenen sebzeler (kuşkonmaz, ravent, yaprak kerevizi).
  5. Yaprakları yenen sebzeler( lahana, ıspanak, pazı, semiz otu, marul, salata, ebegümeci).
  6. Meyveleri yenen sebzeler (domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak, kavun, karpuz, taze fasulye, taze bezelye, taze bakla, bamya).
  7. Kuru veya taze tohumları yene sebzeler ( kuru fasulye, bakla, bezelye).
  8. Çiçek veya çiçek tablası yenen sebzeler (enginar, karnabahar).
  9. Salata yapılan kokulu otlar (maydanoz, dereotu, nane, tere, roka, hindiba).

SEBZELERİN İKLİM ÖZELLİKLERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI
         Sebzeler, yetiştirilmeleri için gerekli iklim istekleri dikkate alınarak 2 grup altında toplanmaktadır.
  1. Serin iklim sebzeleri (Kışlık sebzeler): lahana , karnabahar, turp, şalgam, havuç, kereviz, ıspanak, kırmızı pancar, salata, marul, pazı, soğan, pırasa, sarımsak, maydanoz, nane, bezelye, bakla.
  2. Sıcak iklim sebzeleri (Yazlık sebzeler): domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak, kavun, karpuz, fasulye, bamya.


                                            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder